Ingrediënten :

  • 12 kopjes kant en klare geplofte popcorn (niet niet geplofte mais korrels moet je eruit halen)
  • half kopje boter
  • 1 kopje bruine suiker
  • half kopje maisstroop
  • halve theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille

Bereiden :

1. Voorverwarm de oven op 120 graden en doe 2 grote bakplaten goed invetten.

2. Stop de geplofte popcorn (zorg ervoor dat je echt alle niet geplofte popcorn ertussen uit haalt) in een zeer grote kom.

3. Stop de boter, bruine suiker en maissyroop in een sauspan. Op middelmatig vuur roer je de mix tot deze helemaal gesmolten en goed gemixt is. Wanneer deze begint te koken, laat je deze staan en doorkoken voor circa 5 minuten. Het is belangrijk dat je niet roert tijdens deze 5 minuten. Laat de saus gewoon lekker bubbelen.

4. Neem de mix van het vuur en roer direct de baking soda en vanille ertussen door. De mix zal nu beginnen te schuimen, van kleur veranderen en van dichtheid veranderen.

5. Schud nu direct de “caramel” mix over de popcorn en mix alles goed door elkaar met een houten lepel. Daarom had je een zeer grote kom nodig. Probeer zo goed als mogelijk alle popcorn te bedekken met de caramel. Je moet dit snel en voorzichtig doen want de caramel plakt ontzettend en is heet.

6. Giet de mix uit op de bakplaten. Ik gebruik zelf het liefst twee bakplaten omdat je zo meteen de popcorn weer moet roeren, en dat gaat een beetje lastig als je bakplaat overvol is.

7. Bak nu de popcorn voor 20 minuten in de oven, neem deze er vervolgens uit en roer deze weer door elkaar. Dit maakt het mogelijk de caramel nog beter te verdelen over de popcorn. Stop de bakplaten nog een keer voor 20 minuten in de oven. Haal de bakplaten dan uit de oven en laat deze afkoelen op een plek waar ze niet in de weg staan. Als je de bakplaten uit de oven haalt kun je deze nog een keer goed mixen als je dat nodig vind.

8. Laat de caramel popcorn afkoelen en breek deze dan in porties die je zelf het lekkerst vind.